Виставка з фондової колекції музею до Дня Конституції України

28 червня 1996 року Верховна Рада України ухвалила Конституцію України. Прийняття Основного Закону закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність, стало важливим кроком у забезпеченні прав людини та громадянина, сприяло становленню України як повноправного суб’єкта міжнародних правових відносин.

Портрет «В’ячеслав Чорновіл», автор заслужений художник України М. Гладько

Історія українського конституціоналізму має глибоке історичне коріння й сягає доби Київської Русі. Чимало визначних діячів вплинули на становлення України та формування її Конституції. На виставці представлені портрети двух видатних особистостей: Богдан Хмельницький пензля Сергія Латанського та В’ячеслав Чорновіл роботи Заслуженого художника України Максима Гладька. Доповнюють експозицію барвисті картини Народного художника України Віри Баринової-Кулеби «Їм, хліборобам» та Тетяни Куліш «Найдорожче», в яких зашифровані генетично близькі кожному українцю символи нації.

Портрет «Богдан Хмельницький», автор С. Латанський

Історична довідка. З ХVІ століття існувала Запорозька Січ, демократичний ідеал якої був покладений в основу державотворчих процесів в Українській козацькій державі. Гетьман Богдан Хмельницький заклав низку конституційних норм, ухвалених у вигляді міжнародних договорів та важливих актів. Особливу увагу Богдан Хмельницький та його соратники приділяли такій важливій конституційній засаді, як визначення території й кордонів самостійної держави. Саме за владарювання Хмельницького слово «Україна» поступово перетворилося з географічної на політичну назву.

У другій половині ХХ століття значну роль в формуванні державності незалежної України відіграв В’ячеслав Чорновіл – видатний політичний діяч родом з Черкащини, нащадок давнього козацького роду. Він був радянським дисидентом та яскравим журналістом. Майже половину свого життя В’ячеслав Чорновіл віддав боротьбі за Україну та права людини. Провів близько 15 років у радянських тюрмах та таборах. Саме Чорновіл був серед ініціаторів проголошення Декларації про державний суверенітет України й Акту проголошення незалежності України, брав активну участь у конституційному процесі 1996 року. В’ячеслав Чорновіл залишався одним із чільних політиків національно-демократичного спрямування аж до своєї трагічної загибелі наприкінці 90х років.

Виставка діє до 19 липня 2021 року.

На заставці робота Баринова-Кулеба В.І.«Їм, хліборобам».