Ювілейна виставка заслуженої художниці України Олександри Теліженко «Зеніт»

Спільний мистецький проєкт «МОЇ ДОРОГИ» творчого доробку заслуженої художниці Олександри Теліженко у співпраці з Черкаським обласним краєзнавчим музеєм

30 березня у Черкаському художньому музеї відбулось відкриття ювілейної виставки заслуженої художниці України Олександри Теліженко «Зеніт».

Розвиток творчості та наукових досліджень Олександри Теліженко, а це, як вона вважає, речі нероздільні, — розкриває виставка «ЗЕНІТ» її мистецького Проєкту «МОЇ ДОРОГИ», що експонується в Черкаському Художньому музеї.

Матеріали досліджень про діяльність унікальних майстерень княгині Наталії Яшвіль та Наталії Давидової на Черкащині не тільки лягли в основу створеного на фабриці оригінального музею народної вишивки, а чи не головне — концептуальні принципи та мистецькі стилі їх діяльності Олександра Теліженко, як особисту творчу Місію, ось уже майже три десятиліття намагається втілювати у своїй творчості та в роботі свого колективу — Черкаського приватного Науково-творчого підприємства «АРТА», яке вона заснувала в грудні 1993 року і яке ось уже майже 30 років працює над створенням, виготовленням і реалізацією в українському суспільстві (і не тільки) виключно мистецького сучасного національного продукту, декорованого художньою вишивкою.Пройшовши ребрендинг, НТВП «АРТА» сьогодні є стержнем бренду «TELIZHENKO fashion house», в якому Олександра Теліженко працює дотепер. А поруч з нею, як директора підприємства — донька Олеся Теліженко — фаховий і вже досвідчений художник — модельєр, — разом з колективом майстрів-віртуозів.

На рахунку бренду «TELIZHENKO fashion house» уже більше 60 персонально-колективних виставок, у тому числі 14 закордонних, в таких країнах, як: Бельгія, Чехія, Польща, Туреччина, Канада, росія, Іспанія, білорусія, Франція, США та інших, — якими ми популяризували досягнення культури Черкас, Черкащини і України.

На виставці «ЗЕНІТ» у Черкаському художньому музеї, як продовження мистецького проекту «МОЇ ДОРОГИ», — представлено багаторічний творчий доробок Олександри Теліженко в темах: -  АВТОРСЬКИЙ МОНУМЕНТАЛЬНИЙ РУШНИК
-  ВИШИТА КАРТИНА як розкриття суті СИМВОЛІВ

Головним експонатом виставки є, створений (а майстернею виконаний), монументальний Рушник «ВОГОНЬ КОСМІЧНИЙ. СОНЦЕ», який виявився з початком війни пророчим, і народ його назвав «ЗЕНІТ УКРАЇНСЬКОГО СОНЦЯ», бо саме це відбувається зараз з Україною. А ЗМІ ідентифікували його СИМВОЛОМ ПЕРЕМОГИ! Відтоді відбулося п’ять його презентацій у Черкасах, Каневі та Києві в знакові для України дні: День Української державності, День Прапора, День Незалежності України, великий перформанс «ЗА ПЕРЕМОГУ» з лекціями та флешмобами. І нарешті, на річниці від початку вторгнення, 24 лютого, — знакове дійство в колонному залі Музичної Академіії м. Київ, фактично на Майдані, — «НЕЗЛАМНА СТІНА УКРАЇНСЬКОГО ДУХУ» у присутності творчого та політичного бомонду української столиці.